torsdag 22 mars 2012

Tråkiga nyheter

I förra veckan upptäckte jag gråa fläckar i båda ögonen på Laban. I går var jag hos veterinären som gjorde en grundlig undersökning av honom. Veterinären var därefter ganska säker på att Laban har corneadystrofi ... Han förklarade en del för mig och jag googlade en massa när jag kom hem. Det går under olika stavningar och informationen är inte helt samstämmig - men följande kom jag i alla fall fram till:

Det är ofarligt och behöver inte betyda att hunden far illa. Det går dock inte att säga hur mycket det utvecklas (om det ens gör det). Blir det stora täta vita/gråa partier får hunden givetvis en synförsämring, däremot blir den inte blind.

Det finns inget botemedel och inget man kan göra för att för att hejda förloppet.

Man misstänker att detta är genetiskt, även om det inte finns tillräcklig forskning på området. Men den form som Laban drabbats av (stromal corneadystrofi) förekommer bl.a. hos samojeder, så det känns rimligt att anta att det finns ett samband. Därför kommer jag att plocka bort honom ur avelsregistret. Enligt vad jag kan läsa mig till finns det dock inga hinder att använda syskon eller andra släktingar till avel.

Jag har bokat tid för ögonlysning hos en ögonspecialist i Kalmar på torsdag i nästa vecka. Hon kan då dels kolla om han har PRA, men jag kommer även att be om blodprov för att utesluta sköldkörtelproblem, cushings och diabetes - något som det tydligen finns vissa samband med, enligt somliga. Det finns även en hel del andra frågor jag vill ha svar på.

Det kunde vara mycket mycket värre. Men jag håller just nu alla tummar för att han får behålla synen intakt - det är det viktigaste!

3 kommentarer:

Anita Petersson sa...

Så tråkigt med Laban, låter nästan som samma synfel (symtom på) människor kan få, Gula Fläcken med gradvis synbortfall. Jag har en cushinghund, min lilla Toypudel och håller tummarna att inte Laban har något av de andra sjukdomarna du skulle testa för!

Anna sa...

Tack Anita.

Jag vet inte om det är samma som gula fläcken, tydligen är det någon form av kristaller som bildas i ögat om jag fattade rätt.

Nä, cushings vet jag är förfärligt – så det hoppas jag verkligen inte att det är. Sannolikheten är dock inte särskilt hög. Är det något annat så är det sköldkörteln som ligger närmast till hands. Men han verkar inte ha några övriga symtom tack och lov. Vill gärna kolla upp det dock för säkerhets skull.

Kram Anna

Suz sa...

Håller alla tummar för det bästa svar vi kan få, utifrån läget.
Kramar