onsdag 31 oktober 2018

Laban 11 år


I dag fyller den stora svarta björnen elva år!


Kroppen börjar så sakteliga säga ifrån hos honom. Artrosen har blivit värre och sitter nu i både baktassar och rygg. Men tyvärr kan vi inte öka kortisondosen, eftersom magen inte är riktigt glad (och andra värkmediciner fungerar inte). Han har sedan i somras haft kraftiga diarréer med ett par veckors mellanrum. För att utesluta allt annat (bakterier, parasiter, mask etc.) lämnade vi ett avföringsprov för ett tag sedan – men provsvaret visade att det inte fanns något sådant. Alltså är det sannolikt kortisonbehandlingen som påverkat både tarmar och antagligen även bukspottkörteln. Vi ger honom enbart snällt magfoder och plussar nu även på med ett kosttillskott med probiotika för att hjälpa till så länge det går. Inom parentes kan nämnas att om vi fastar honom ett halvt dygn efter ett diarréutbrott och sedan ger Canikur-pasta så blir han bra nästan omedelbart. Mycket effektiv medicin!

Även urinblåsan har nog påverkats, vi får gå ut med honom oftare och oftare när han behöver kissa. Än så länge inte på nätterna dock, vilket är skönt. Vi inser att vi med största sannolikhet måste ta samma tuffa beslut som med Nisse – dvs. själva försöka avgöra när det är dags att låta honom somna in. Men där är vi inte riktigt än, tack och lov.

Nu på ålderns höst har han lagt sig till med några fler egenheter. Bland annat går han upp på övervåningen när vi ser på tv och vi hör hur det dunsar i golvet – men oftast har vi ingen aning om vad han har pysslat med. Ibland kan det dock se ut så här:


Och en gång hade han gått och hämtat några räkningar (tack och lov var de betalade) som han agerat dokumentförstörare med. Han som aldrig ens bet sönder något som valp! Han kanske går i barndom?


Grattis Laban – du är verkligen den mysigaste, snällaste och mest obegripliga hund som finns!


Inga kommentarer: