tisdag 30 april 2019

Totte 3 månader


I dag blir Totte 3 månader - hurra, hurra! Det firades med en 12-veckorsvaccination (som numera rekommenderas att vara en 13-veckorsvaccination) i går. Det märkte han inte ett skvatt av, han var bara väldigt glad att han fick en massa godis. I övrigt fick han godkänt, han växer så det knakar (ca 1 kg/vecka) och ser nu mest ut att bestå av väldigt långa ben och stora tassar. Sköterskan konstaterade även att han har väldigt vassa tänder ...

Brottningsmatch.

Främsta anledningen till att vi skaffade Totte var ju för att Freja skulle slippa bli ensamhund. Och samspelet dem emellan är en fröjd att se. Jag har aldrig sett Freja leka så mycket, men dessutom tar hon ansvar för uppfostrandet och hon har också blivit lugnare (och tystare!) i sättet. 

Laban ser inte helt bekväm ut.

Och apropå samspel ... Laban fick somna in för en vecka sedan och det har givetvis påverkat vår flock. Totte tyckte oerhört mycket om Laban (men det var egentligen inte särskilt besvarat, Laban tyckte mest att han var jobbig), vilket ju märktes när Laban somnade in (se förra inlägget). Totte verkar däremot (eller kanske just därför) inte särskilt påverkad av saknaden här hemma, men Freja är det definitivt. Vilket gör oss ännu gladare att hon nu har Totte vid sin sida.

Aj!

De främsta irritationsmomenten när man har valp är bitandet och rumsrenheten. Det sistnämnda går sådär, minst sagt. Han är inte det minsta rumsren, men är duktig på att kissa när man tar ut honom. Och igen när han kommer in ... Jag vet att det blir bättre vartefter, men just nu är jag gräsligt trött på att torka golv. Bitandet är dock inte så farligt (när man har Freja som jämförelse). Visserligen biter han rejält i händerna, men han har inte bitit sönder särskilt mycket. Än. Det börjar väl klia mer i tänderna om en månad, misstänker jag. Våra skor är hela, men han går gärna och hämtar dem och bär omkring dem. Vilket han även gör med sin korg - den står på nya platser hela tiden.

Kissandet är förresten lite speciellt. Alla mina tidigare hundar har helst kissat på mattor inomhus och på gräs utomhus. Totte gör precis tvärtom. Han kissar helst direkt på golvet (lättstädat!) och på asfalten. 


Valpträningen går framåt - han är verkligen otroligt lättlärd! Golden retrieverns "will to please" märks tydligt. Inkallningen funkar perfekt (det kommer väl att ändras under perioden när han får knäck i lurarna), likaså "sitt". Ordet "nej" har han lärt sig och kommandona "gå ner" och "stanna" fungerar oftast. Även med koppelträningen har vi gjort enorma framsteg - jag har aldrig tidigare haft en valp som gått såpass bra i koppel så tidigt. Och han apporterar bollar hur bra som helst, åtminstone inomhus. Att åka bil är han fortfarande inte särskilt förtjust i, men numera är han i alla fall tyst och lugn.


Favoritleksaker är bollar och sådant som piper, samt en PET-flaska som jag har fyllt med lite torrfoder. Men det allra roligaste är nog svansen! Han jagar den ofta och får ibland tag i den också. Jag hoppas att jag lyckas filma någon gång när han försöker gå framåt samtidigt som han har ett stadigt grepp om svansen, det är inte lätt att hålla rätt kurs då! En annorlunda sak är också att han även ligger och biter sig i öronen... Borde göra jätteont ju!


Han sover fortfarande på valpars vis, dvs. fullständigt obrydd av allt som händer runt omkring. Och som synes i de märkligaste positioner. Han har inte visat några som helst tendenser att vilja vara i vår  säng (vilket han ändå inte kommer att få vara), däremot sover han gärna i soffan när vi sitter där.


Inga kommentarer: