måndag 8 april 2019

Totte flyttar in

Så fort man skriver korta meningar om Totte, låter det som namnet på en barnbok ...


Nu har Totte bott hos oss i 2 veckor och det mesta går utmärkt. Med Frejas valptid i färskt minne, känns det som om han är världens lättaste valp. Han sover hela nätterna, men det går inte att ha kompostgaller runt hans bädd som jag har haft med tidigare valpar. Vi upptäckte nämligen rätt kvickt att han är en nattvandrare. Han flyttar runt på olika ställen under natten och ligger ibland i sin korg, ibland på en fårfäll och ibland nedanför husses säng. Visserligen kan det vara en pöl någonstans på morgonen, men det är inte särskilt besvärligt.

Åh, vad Olivia längtade efter att få träffa Totte!! (Ja, han är där någonstans i mitten.)

Han växer så det knakar och har ökat cirka 1 kg på en vecka. Valpmaten drygas ut med både det ena och det andra: gräs, mossa, grus, blommor, pinnar m.m. En varierad kost är väl bra, eller?

Äntligen har matte fått någon som vill se på fotboll tillsammans med henne!

Samspelet med Freja går utmärkt. De busar loss ordentligt med varandra, men hon har också satt sig i respekt hos honom. Han skulle aldrig få för sig att gå fram och ta något från henne. En gång råkade han nafsa henne i svansen och det gör han inte heller om. Freja har, inte alls förvånande, även tagit på sig rollen som polis här hemma. Om hon märker att vi säger till Totte att han inte får göra något, är hon genast där och ser till att han fattar budskapet. Hon agerar också som beskyddare för Laban. Jag tror att Totte märker att Laban inte har så mycket auktoritet, så han är gärna framme och försöker få igång gubben. Och problemet med Laban är att han ju skickar ut så otydliga signaler att varken Totte eller vi (eller kanske ens han själv) begriper vad han egentligen vill. Vi försöker hålla undan honom så gott det går när det verkar som om det blir för mycket för honom.

Samling i soffan.

Att pinnar och bollar redan är favoriten är väl antagligen rastypiskt. På promenaden i dag gick han omkring och bar en pinne i munnen halva rundan (fast han bytte pinne så fort han hittade någon som såg intressantare ut). Och redan nu verkar han någorlunda fatta konceptet med att apportera, vilket jag aldrig tidigare haft någon hund som gjort. En annan favoritleksak är nylonben (både hos honom och hos oss). När man har en bitig krokodilvalp är det guld värt att kunna stoppa ett sådant i munnen på honom i stället för att få händerna naggade!

Den här dagen satt jag extremt stilla när jag jobbade.

Vi börjar redan nu få lite rutiner här hemma. Totte vaknar vid fem/sex-tiden på morgonen. Husse (som tack och lov är morgonpigg) tar då ut honom och därefter är det fullt ös tills han (Totte alltså) fått frukost och jag har varit ute med honom en sväng till. På dagen varvar han mat och lek med sömn på ett helt normalt valpvis. Och klockan åtta på kvällen tvärslocknar han och sover sedan djupt hela kvällen. Jag brukar lite försiktigt väcka honom vid tiotiden för en sista kissning innan han får sova ordentligt för natten. Ibland är han såpass vaken att även han vill vara med och borsta tänderna som de stora hundarna, och ofta hinner han även med att säga hej till den där andra valpen som tydligen bor i vårt sovrum.

Den där andra hunden som alltid verkar vara där. Skäller tillbaka gör den också.

Egentligen är det bara en sak som är negativ (förutom våra sönderbitna händer och byxor). Totte fiser (namnet på ytterligare en barnbok?)! Jag vet inte om det är valpfodret eller all uppäten växtlighet som gör det, men det luktar rejält illa och ligger och vibrerar i luften en bra stund. Gasmask bör alltså medtagas vid besök till oss.

Totte är faktiskt den första hund jag haft som gillar att sova på rygg. Och han nyser inte samtidigt.

Inga kommentarer: