torsdag 7 januari 2021

Akut leversvikt - men varför?


För drygt en vecka sedan blev Freja dålig. Hon kräktes från och till i en dag, men var sedan bra i ett par dagar. Vi trodde det var något skräp hon fått i sig och tog inte särskilt allvarligt på det. Men för två dagar sedan kräktes hon upp maten på morgonen i flera omgångar. När vi var på hälsokontroll med henne i början av november flaggade veterinären för att hon verkade lite öm i magen och att det kunde vara något med bukspottkörteln eller mjälten. Kräkningar kunde vara ett av symptomen.

Vi ringde veterinären och fick komma dit en halvtimme senare. Freja hade ingen feber, var lite öm i magen, röntgen visade inget konstigt, men när blodprovsresultatet kom var det helt plötsligt allvar. Levervärdet (Alat) ska ligga mellan 10 och 125. Frejas värde var 3344 ... Det togs därför även ett prov på gallsyran för att kolla om levern fungerar som den ska. Det gör den uppenbarligen inte, för värdet var 72,6 och referensvärdet är 0-14,9. Vi fick order om att åka hem och ge henne specialkost lite försiktigt samt se till att hon fick i sig vatten. Innan vi åkte hem vätskade de dock upp henne under huden, vilket gjorde att hon såg ut som en kamel resten av dagen. Och veterinären var mycket tydlig med att om hon blev sämre skulle vi ringa Läckeby.

Kamelen.

Resten av dagen fortsatte hon att vara rätt pigg, men dagen efter blev hon hastigt sämre. Till slut ville hon varken äta eller dricka, hon var extremt slö samt låg och skakade. Per åkte med henne till Läckeby på eftermiddagen och de behöll henne där. Teorierna var leverinfektion, gallsten eller cancer. Att lämna en hund som brukar sova tätt intill i sängen i två nätter på ett djursjukhus var tufft. Tufft var det också för Totte som sprang omkring som en galning och letade. Han var jätteledsen.

- Var är min Freja?

Veterinären ringde i går med en kort rapport om att hon var piggare, att hon gärna gosade med personalen och att hon skällde en del. Lät rätt normalt i alla fall!

I förmiddags gjordes ett ultraljud och man tog nya blodprover. Det var en nervös väntan på att veterinären skulle ringa, och när hon gjorde det blev vi inte så mycket klokare eller lugnare. Gallsten och infektion/inflammation uteslöt hon. Ultraljudet visade inga tydliga tecken på tumörer, men en viss förtätning. Övriga organ såg normala ut. Men levervärdet hade nu stigit till över 4000. Freja var trots allt pigg (hon borde inte alls må bra enligt veterinären), så därför beslutades att hon skulle få komma hem i väntan på att nya blodprover och en eventuell biopsi av levern görs på onsdag. Under tiden ska vi fortsätta med specialkosten samt ge lite olika mediciner för levern.

Kanelbullen är hemma!

Det känns rätt läskigt att ha en så pass sjuk hund här hemma och det känns inte bra att vi inte vet vad det är än. Vi övervakar henne i skift (och Totte har järnkoll på henne). Nu hoppas vi att vi inte behöver åka tillbaka till Läckeby före onsdag.

Totte är där Freja är.









Inga kommentarer: