tisdag 25 juni 2013

Nisses epilepsi

Jag fick komma till veterinären nästan direkt - skönt! Ska försöka sammanfatta den information jag fick i går, så gott jag kan.

Det verkar inte råda några tvivel om att det var ett epileptiskt anfall han råkade ut för. Dock finns det två olika typer av epilepsi på hund, och det är inte solklart än vilken av dem han lider av.

Idiopatisk epilepsi kan man förenklat säga är medfödd. Den uppträder oftast någon gång mellan sex månader och sex år. Anfallen inträffar nästan alltid när hunden ska vakna eller somna. Nisse är ju äldre än så, men han kan ha haft ett mindre epileptiskt anfall tidigare som vi inte har märkt.

Sekundär epilepsi drabbar äldre hundar och är så gott som alltid förknippad med en bakomliggande sjukdom som utlöser epilepsin. Det kan vara hjärntumör, lever- eller njursjukdomar, sköldkörtelproblem, obalans i salter i kroppen m.m. Anfallen kan inträffa när som helst och var som helst.

Det finns inget blodprov som visar att hunden har epilepsi, i stället tar man prover för att se om man hittar andra sjukdomar. Nisse hade feber (39,3) när han kom in, men en snabbsänka visade inte på någon infektion i kroppen - så troligtvis berodde det på att han var uppstressad. Hjärtat lät bra och magen kändes ok. Testiklarna är fortfarande rätt mjuka och små, trots att det gått lång tid sedan den kemiska kastreringen. Han väger f.ö. fortfarande 25 kg trots en enorm fällning för tillfället.

Blodprover togs - och att ta blodprov på Nisse är fullt jämförbart med ett maratonlopp, det krävdes tre man ... De flesta proverna analyserades där och visade inget onormalt, förutom att han hade ett lite lågt värde på blodplättarna. Det kan ha med apparaten att göra, förklarade veterinären, så för säkerhets skull skickades det iväg för en ny analys. Dessutom görs sköldkörtelanalysen på annan plats, så de proverna väntar jag svar på. Ett lågt trombocytvärde (blodplättar) kan tyda på en kronisk inflammation i kroppen.

Om de återstående två provsvaren också är bra, kommer en ny diskussion att tas om hur vi går vidare. Han har ju haft lite småproblem med magen, så nu ska han äta specialfoder (dyrt!!!) ett tag för att se om det hjälper. Ev. ska magen undersökas mera. En eventuell magnetröntgen av hjärnan måste  förmodligen göras på Strömsholm, vilket ju är väldigt långt från där jag bor. Jag får ta ställning till det då, om det är nödvändigt.

Oavsett vilken typ av epilepsi han har, kommer jag att behöva fatta beslut om han ska medicineras eller ej. Det bedöms tydligen olika från fall till fall. Sätter man in medicin måste man fortsätta med den livet ut och det är biverkningar på den (lever). Det är inte säkert att han får fler anfall, men varje anfall han får påverkar hjärnan så att det blir lättare och lättare att få nya anfall.

Och om han råkar ut för ett långvarigt krampanfall, eller täta krampanfall, måste han till sjukhuset akut - annars orkar inte hjärtat med. Jag har fått Stesolid (rektalt) utskrivet att ge honom om han får ett anfall igen.

Så. Jag vet egentligen inte särskilt mycket mer just nu. Avvaktar provsvar (denna veckan) och en ny kontakt med veterinären. Och jag ber givetvis till högre makter att han inte har någon annan, mycket värre, sjukdom ...

2 kommentarer:

Anita Petersson sa...

Hoppas det inte finns något underliggande. Du känner ju Solveig Bergkvist som har pumiuppfödning. Hon har haft en pumi med EP...hon skulle säkert med varmt hand prata med dig och berätta om sina erfarenheter om du känner för det! Kram, håller tummarna att allt ska gå bra!

Anna sa...

Tack Anita, bra att veta om Solveig!
/ Anna